2013. augusztus 27., kedd

Gondolatok a 30 éves István a király kapcsán

1983 nyarán kezdtünk párommal járni, Városligetben sétálva zenére figyeltünk fel. István a király próbái folytak mint később kiderült. Már akkor hatással volt ránk a zene későbbiekben  még inkább  mondhatni ez a nemzeti identitásom része lett. Mindig szívesen néztem hallgattam . 20 éves évfordulóra Csíksomlyón mutatták be.
                                                                    Kép innét.


Nekem ez a bemutató a  csúcsa a darabnak láttam az M 1-en az élő közvetítést megvan DVD-n sokszor láttam. Végén  a Székely himnuszt mindig megkönnyezem.    


30 év telt el  az eredeti  10 év a Csíksomlyói bemutató  óta erre gondolván a 30.-ra még szebbet jobbat képzeltem még annak ellenére is, hogy tudtam ki a rendező. Sikerült jó nagyot tévednem! :(
RTL klubbon próbáltam nézni de ez Augusztus 20.-i ünnepünkön nem ment és nem csak a reklámok miatt hanem a darab stílusa miatt sem. Azért online elkezdtem volna nézni   de a saját gépemen nem tehettem, mert Linux-t használok. Fiaim gépén félig tudtam megnézni, mert a videó akadt inkább nem szenvedtem vele, mert eléggé felháborított az egész. Gondolatok kavarognak még most is bennem.
Van ami életem része az István a király is az ezt sikerült egy rendezéssel elvenni azt ami szent és szép volt benne. Sok gonddal-bajjal küzdő nép különböző politikai elit egyre mélyebbre taszítja mint mentálisan mint fizikailag ez a rendezés volt az i-re a pont véleményem szerint, ennél remélem mélyebb nincs. ( Bár kitudja). Bár nem szívesen de egyszer végig nézem utána talán még írok róla.   
U.i.: Tudom ez zenei blog de ennek ellenére úgy gondolom, hogy még ez is mint vélemény ez is belefér. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

AddThis